funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Vállus

A település a Keszthelyi-hegység délkeleti részén, a hegyoldalon terül el.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A községtől délkeletre, a Szt. Miklós-forrás közelében (Z+ jelzés) – írott források szerint – a XV. század elején egy Szt. Miklós tiszteletére emelt pálos kolostor és templom állt, valószínű a török harcok idején elnéptelenedett és elpusztult.

A Z+ jelzésen – a falu szélétől pár percre – érhető el a Vadlán-lik (barlang).

Látnivalók

A műemlék jellegű római katolikus templom 1836-ban épült, klasszicizáló, késő barokk stílusban. Szentélyében a XIX. század elejéről származó népies barokk festés található.

Története

A község környéke már a bronzkorban lakott hely volt, erre utalnak a régészeti leletek. A római korból sírokat tártak fel. A falu első írásos említése 1121-ből való, ekkor királyi adományként került az almádi monostor birtokába. A következő évszázadokban többször is gazdát cserélt, többek között az Újlaki család birtokában is volt. Ez a település azonban a mai falutól északkeletre helyezkedett el. A falu népessége elmenekült a török dúlás alatt, majd a harcok csillapodtával visszatértek, és a mai helyén építették fel a települést. A XVII. században ismét elnéptelenedett a község és csak az új birtokos, a Festetics család által betelepített németek keltették életre.