funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Balaton kerékpárút: Északi part

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 48 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -200 m
Magasság max.: 142 m
Magasság min.: 101 m

BalatonalmádiAlsóörs – Paloznak – Balatonfüred – Örvényes – Balatonudvari – Balatonakali – Zánka – Balatonszepezd – Révfülöp – Balatonrendes – Ábrahámhegy (48 km)

Balatonalmádiban a kiépített bicikliutat a város nyugati részén keressük, innen indul északi parti túránk. A káptalanfüredi strandot elhagyva átkelünk a vasúton, itt halad a néhány éve épült, önálló kerékpárúttal rendelkező Balatoni Bringakörút útvonala, amely elvisz bennünket egészen Alsóörsig.

Alternatív útvonal: Káptalanfüredtől Aszófőig a kerékpárút helyett haladhatunk a köznyelvben régi római útnak nevezett festői szépségű szakaszon is.

Alsóörs központjában átkelünk a vasúton, itt van a strand és a kikötő. A strand mellett található a Tourinform iroda, ahol szükség esetén pihenhetünk. Kisforgalmú közutakon, majd a paloznaki elágazótól a csopaki kikötőig önálló bicikliúton vezet a túránk. A hajóállomásnál jobb majd bal kanyar és máris ott vagyunk egy újabb pihenőhelynél, a Szent József-forrásnál.

Innen kiépített kerékpárúton folytatjuk utunkat egészen Balatonfüred határáig. A következő megállót érdemes a Guruljon az Élet! kerékpáros pihenőhelynél tartani (Balatonfüred-Csopak határa).

Balatonfüreden a  Gemering utcán egy elnyújtott lejtő következik egészen a Kisfaludy strandig. Füreden van bicikliút, de azért nem árt óvatosan haladni, mivel elég nagy a gyalogos forgalom. A Tagore sétány után picit nyugisabb rész következik.

A települést elhagyva az egyik legrégebbi szakasz következik – az kerékpárút közvetlenül a 71-es főút mellett fut szép panorámával a Tihanyi-félszigetre.

Kitérő: Amennyiben szeretnénk felfedezni a félszigetet, tehetünk egy kitérőt a tihanyi bicikliúton.

Tihanytól Zánka határáig főleg kiépített kerékpárúton haladhatunk. A Tihanyi-félsziget kanyarját elhagyva a bringaút Aszófő felé veszi az irányt.

A vasúti átjáró előtt balra megtekinthetjük a kövesdi templomrom. Innen kisebb emelkedős szakasz jön (ismét remek panorámával a Tihanyi-félszigetre). Beérkezünk Örvényesre, ahol a Malom utcánál (a közelben van a vízimalom) újra keresztezzük a 71-es utat, és annak északi oldalán haladunk.

Kitérő: A település határában tábla mutatja, hogy Örvényesen bizony szabadstrand van… Mégpedig hivatalosan a “Vadkacsa szabadstrand“. Megközelíteni a Szent Imre utcán kell. Eltévedni nem fogunk, mert korrekt a kitáblázás. Balatonudvariba érkezve egy jobbkanyar után egyből a temető mellett haladunk el, ahol megnézhetjük a szív alakú sírköveket. Kikerülünk egy templomot, majd széles, osztott pályás út következik. A Levendula utcán délnek gurulva elhagyjuk a 71-es utat.

A Balatonudvari és Fövenyes közötti szakasz igazán szép. Széles, jó minőségű kerékpárút, pihenőpadok, árnyékot adó fák; minden megtalálható, ami egy kellemes szakaszhoz szükséges. Aki egy kis fürdőzésre vágyik, ne hagyja ki a fövenyesi strandot (Gesztenye sor végén balra, át a vasúton). A Strand utcán jön egy komolyabb emelkedő. Elhaladunk a teniszpálya mellett, majd újra a 71-es déli oldalán kötünk ki. Innen egy igazán kitartó, hosszú emelkedő következik egészen a Mandula csárdáig.

Balos kanyarral újra a Balaton szintjéig ereszkedünk (nem túl jó kocsiúton), majd a Vasút utcán haladunk tovább. Az akali strandot az utca végén, balra le, a vasúti síneken átkelve találjuk. A strandnál észak felé a Kossuth Lajos utcán haladunk, majd jobbra a Petőfi Sándor utca következik. Újra a 71-es mellett vagyunk. Most az északi oldalán fut a kerékpárút egészen a zánkai Új Nemzedék Központig. Átmegy a bringaút a hídon, majd hamarosan keresztezzük a főutat. Itt körültekintően kell átkelni! Haladunk Zánka felé, majd a jelzésünk balra fordul.

Kitérő: Ha valóban túrázni akarunk, szeretnénk valami szépet látni, és nem ragaszkodunk a parti sávhoz, akkor itt kitérhetünk a Káli-medencébe a Zánka-Tapolca műúton. A balatoni körúthoz Révfülöpnél, Ábrahámhegynél, vagy akár Badacsonytördemicnél lehet visszatérni.

A Bringakörút balra, a Tusakos úton újra levezet a Balatonpart közelébe. (Ha szeretnénk csobbanni egyet a zánkai Új Nemzedék Központ szabadstrandján, akkor a Tusakosi út végén forduljunk balra a Várkúti utcába. A strandhoz vezető utat kerékpárúton érhetjük el.)

Jobbra fordulva Zánka központjáig a Várkúti utcán tekerünk. Zánka központja (strand) után erdős részen haladunk. Innen a kerékpárút a déli oldalon fut egészen Balatonszepezd határáig fut, ahol lesz egy vasúti átkelő.

Alternatív útvonal: Gyakorlott bringások Balatonszepezd keleti határától a 71-es úton a Honvéd utcáig is tekerhetnek – energiát és időt lehet spórolni!

Balatonszepezdnél figyeljünk a táblákra, mert a kerékpárút a település északi oldalán, kisebb utcákon át vezet – a Viriusz utcától egészen a Honvéd utcáig. Onnan a Révfülöpi utcán már sík terepen folytatjuk a túrát. 90 fokos bal majd jobbkanyar után rátérünk a Szepezdfürdő felé vezető szakaszra. Újra csatlakozunk a 71-es út mellé. (A Kökényes köznél kell letérni az Ifjúsági strand felé.) Beérünk Révfülöpre, átkelünk a vasúton. Ajánlott kitérő a Fülöpi templomrom a Halász utcán (észak felé).

Elhaladunk a Szigeti strandfürdő és a focipálya mellett. Révfülöp központjában, a kikötőnél pihenő, fagyi és persze a móló vár ránk! A Fülöp-hegy tetején pedig a Millennium kilátó nyújt lenyűgöző látványt. Megközelítése picit több időt, energiát vesz igénybe. Tovább haladva a sétány elvezet bennünket a Balatoni Bringakörút egyik olyan szakaszához, mely valóban a parton halad, a víz mindössze fél méterre van tőlünk. Némi gyalogosforgalomra számítsunk! Szemben a fonyódi hegyek látszanak.

A Császtai strand következik, majd jól megszokott módon újra keresztezzük a vasút útját. A kerékpárút elhalad egy benzinkút mellett majd balra, a Tölgyfa utcán kitérőt tehetünk Pálkövére. Ezen a ponton visszanézve a távolban látni a révfülöpi kilátó csúcsát.

Kitérő: a 71-es másik oldalán található az ecséri templomrom. Tovább haladva Balatonrendes felé újabb emelkedő következik.

Kitérő: Délre Kővágóörs-Pálköve következik. A kerékpárút ugyan nem arra megy, de akár tehetünk kitérőt a település belseje felé is vagy egészen a strandig is eljuthatunk.

A Tölgyfa utcát keresve elérhetjük a végig a 71-es mellett futó bringautat. Itt sajnos muszáj kimennünk a főútra (kb. 100 m), majd beérünk a településre. A vasútállomásnál felkanyarodunk a peronra, majd átkelünk a vasúton. Kellemes, árnyékot adó fás rész következik, majd az út elvezet Ábrahámhegyre. A stranddal szemben, a 71-es út jobb oldalán található Kilátó utcán felkereshetjük a Bökk-hegyi kilátót.