funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Orosztony

Orosztony Zala megye déli részén, a Nagykanizsai térségben helyezkedik el. A Kis-Balatonra kíváncsi turisták kedvelt látogató helye, gyönyörű kilátással tekinthetjük meg a tavat, a Keszthelyi-öblöt és a környező településeket. 

Túraajánlatok

Látnivalók

Szentháromság templom

A törökök által leégetett egykori templom helyére 1778-ben emeltek újat. A megviselt állapotban lévő épületet 2012-ben újították fel.

Kopjafa

Orosztony területén esett el a török harcok során, 1571-ben Thury György, a kanizsai vár kapitánya. A hírhedt katonát a község határában csalták tőrbe a törökök, emlékét egy kopjafa őrzi, amely kedvelt állomása az itt túrázóknak.

Kulcsos ház

A község kedvelt a túrázók körében, itt halad a kék túra útvonala is. Aki elfáradt, vagy csak több időt töltene el Orosztonyban, annak lehetősége van megpihenni a helyi kulcsos házban, amely a déli részen, az Örömhegyen található.

Egyéb látnivalók

Az itt töltött időnket még pihentetőbbé tehetjük, ha megkóstoljuk a Hervaszkúti-forrás vízét.

Orosztony műemlék jellegű építménye a szentháromság szobor.

Szintén itt található az Örömhegyi Vadásztanya, amelyet 1887-ben építettek, és felújított állapotban várja az érdeklődőket.

Természeti értékek

A napfényes zalai dombvidéken elhelyezkedő község ideális bortermelésre, így számos szőlőhegyet találunk itt, köztük az északi részen lévő, nevezetes Pogányvárat.

Története

Orosztony első írásos említése az Árpád-korból származik, 1225-ben Vrustin néven hivatkoztak rá, 1251-ben pedig Vruztun formában, ami feltételezhetően szláv eredetre utal.

A középkorban a Zalavári apátság birtoka volt, és három település alkotta: Alsóorosztony, Felsőorosztony és Baksaháza. A török harcok idején a község határában esett el a kanizsai vár kapitánya, Thury György. Később a falut teljesen felégették.

1908-ra már mindhárom település egybeolvadt. Tipikusan mezőgazdasági település volt, állattenyésztési módszerei fejlettek és ismertek voltak.