funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Vigántpetend - Balatonhenye - Taliándörögd kerékpártúra

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 27 km
Össz. emelkedő:  430 m
Össz. lejtő: -390 m
Magasság max.: 355 m
Magasság min.: 153 m

Vigántpetend - Balatonhenye - Monostorapáti - Taliándörögd

Nehézség: nehéz
Útviszonyok: 66% szekérút, 27% kis forgalmú út, 7% földút

Ez az edzettebbeknek való túra a kapolcsi medencéből indulva tesz látogatást a Káli-medencébe Balatonhenyén keresztül. Nagyrészt erdőben és szőlők között, szekérúton vezető útvonal, sok emelkedővel és lejtővel.

Vigántpetendről egy aszfaltúton vágunk neki az erdővel borított hegyoldalnak, amely aztán szekérúttá alakul. Kb. 5 km-es emelkedő után kezdünk el ereszkedni, majd kiérve az erdőből megérkezünk Monoszló festői falujába, ahonnan a Templom utcán keresztül kerekezünk át sík terepen, réteken át a csendes Balatonhenyére.

Balatonhenyét elhagyva jobbra kanyarodunk és felmegyünk a szőlőhegyre, ennek oldalában haladunk el Szentbékkálla felett. Egy patakvölgy keresztezése után dombok ölelte, présházak pöttyözte végtelen szőlősorok között fordulunk északnak, ahol hamarosan aszfalton folytathatjuk utunkat. Egy barátságos erdő fái között gurulunk le Monostorapátiba.

Innen a Dörögdi utcán indulunk Taliándörögd felé egy szekérúton, amely a faluig fokozatosan emelkedik. A Ráskai-patak keresztezésénél elhaladunk Ráskópuszta mellett.

utcakép
Taliándörögd