funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Keszeg

Nógrád megye egyik legmagasabban fekvő települése Vác közelében, a Cserhát nyugati részén található. Elhelyezkedésének köszönhetően levegője rendkívül tiszta, ám a hőmérséklete az átlagosnál hidegebb. Itt élt Madách Imre nővére, Mária, így a költő gyakori vendég volt a faluban.

Látnivalók

Szent Imre-templom A község barokk templomát a XVIII. század elején építették, mai külsejét 1755-ben nyerte el. A 16 méter hosszú és 7 méter magas épület főoltárképe az imádkozó Szent Imre herceget ábrázolja. A kriptában nyugszik az egykori földbirtokos Huszár család.

Huszár-Purgly-kastély A falu barokk kastélyát egykori földbirtokosa, a Huszár család építette 1749-ben, majd udvari szárnnyal bővítette az 1870-es években. Az épület egykor értékes festményekkel, gazdag könyvtárral és gondozott kerttel rendelkezett. Falai között megfordult Deák és Apponyi Albert is.

Magtár A XVIII. századi, műemlék épület egykor a Huszár család majorságának magtára volt.

Egyéb látnivalók: Szent Imre-szobor, Hősi emlékmű, kopjafa

Története

A falu nevét először egy 1294-ből keltezett  oklevél említi. A név eredete bizonytalan, az egyik elképzelés szerint eredetileg Kőszeg volt, és ez változott meg, más feltevések szerint a Keszeg egy honfoglalás előttről visszamaradt hadrendi név volt.

A XVIII. században Koháry István birtokolta a területet, aki a török rombolás után pusztává vált falut újratelepítette részben tót családokkal. A betelepülők többsége evangélikus volt, emiatt összetűzésbe kerültek a helyi római katolikus földbirtokosokkal, akik leromboltatták az evangélikus templomot, és helyébe sajátjukat építették.

A betelepítést követően a Huszár család lett a község földbirtokosa, majd 1926-tól Purgly Emil tulajdona lett, aki mintagazdálkodást folyatott a II. világháború kitöréséig.