funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Váli-völgy kör

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 71 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 261 m
Magasság min.: 105 m

Tárnok - Pusztazámor - Alcsútdoboz - Tabajd - Vál - Kajászó - Tordas - Martonvásár - Tárnok

A festői szépségű Váli-völgyben nyolc települést érint ez a hosszú túra. Először megjárjuk az Etyeki-dombságot, majd a völgy viszonylag sík terepére érünk. Útközben rengeteg a látnivaló, ahol érdemes rövidebb-hosszabb időt eltölteni: ilyen például a zámorhegyi remeteség, az etyeki szőlők és a filmpark, az Alcsúti Arborétum, a tabajdi mezítlábas park vagy a martonvásári kastély.

a Brunszvik-kastély és a Szent Anna-templom a kastélyparkból nézve
A Brunszvik-kastély és a Szent Anna-templom a kastélyparkból nézve Photo: funiQ

A túra nagy részén aszfaltos úton kerékpározhatunk. Pusztazámor és Etyek, Kajászó és Tordas, valamint Martonvásár és Tárnok között földúton vezet a túra. A Pusztazámor utáni rész kavicsos, helyenként vízmosásokkal találkozhatunk. A Martonvásár és Tárnok közötti részt több helyen kezdi benőni a fű, ezért itt találhatunk rázósabb szakaszokat.

A tárnoki vasútállomástól jobbra található Hazatérők útján indulunk neki túránknak. A Berki útnál balra fordulva a Fő utcáig tekerünk, ahol jobbra tartunk, majd az első lehetőségnél balra az Ulicska utcáig. Ennek végén jobbra kanyarodva Pusztazámor-Sóskút felé indulunk, átmegyünk az M7-es feletti felüljárón, majd a körforgalomban a harmadik kijáraton Pusztazámor felé megyünk tovább.

Egy kis forgalmú úton érünk el a településig, ahol a Petőfi Sándor utcán balra kanyarodva szintén balra, egy szépen kialakított kiskertnél a Hunyadi János utcába fordulunk be. Itt tábla is jelzi az irányt a nemrégiben felújított zámorhegyi remeteség felé. A temetőben álló remeteséget a dombtetőn találjuk, az úttól 150-200 méterre.

A túra útvonala egyenesen visz tovább a földúton a gyúrói reptér felé. Távolabb a földúton négyes kereszteződéshez érünk, itt kanyarodjunk jobbra. Miután átkeltünk a völgyön, már az etyeki szőlők között haladunk, jobbra pedig a Korda Filmpark épületei magasodnak. A filmpark látogatható, de csak előzetes regisztráció és vezetett túra keretében.

A földútról a közútra érkezve, forduljunk balra és mintegy 12 kilométer után érkezünk meg Alcsútdobozra egy látványos platánsor alatt. Itt érdemes egy kitérőt tenni az egykori Habsburg kastély parkjába, azaz az arborétumba. Évszaktól függően láthatjuk az ország legnagyobb hóvirágmezejét vagy a látványos szentjánosbogár-rajzást. Amit viszont bármikor láthatunk, az a csodás környezet és az egykori Habsburg-kastély megmaradt főhomlokzata. Nem árt tudni azt sem, hogy az arborétumtól nem messze kalandpark található.

A túránk Tabajd felé folytatódik, az útjelzőtáblán jelölt Baracska irányába tartsunk. Tabajdon található az ország első mezítlábas parkja, bejárata az iskola mögötti pataknál van. A 21 különféle járófelülettel bíró sétaútvonal minden nap szabadon látogatható.

Egyenesen megyünk tovább, a következő település Vál. Az út mentén áll a meglehetősen leromlott állapotú Ürményi-kastély, a temetőben pedig a család kör alakú mauzóleuma. Vál után Kajászó következik, ahol a Rákóczi utca 113. számnál egy remek vizű artézi kút található. Alcsútdoboztól Kajászóig a 8111 számú közúton haladtunk, de az artézi kút után lévő „S” kanyarban balra lefordulunk a közútról. Az aszfaltos út feljebb megszűnik. A földúton előbb jobbra fordulunk, majd 200 méter után balra és nekivágunk az emelkedőnek.

Tordasra a Hangya soron érünk be és a Szent László-patak utáni kereszteződésben, jobbra a Gesztenyés soron megyünk tovább.

Tipp: Ha kedvünk tartja, akkor a kereszteződésben fordulhatunk balra a Sport utcába, amin keresztül a Sajnovics térre érünk. Itt található többek között Sajnovics János-szobra, aki a magyar nyelvtudományos kutatásának elindítója volt. A tér sarkánál a Gyümölcsoltó Boldogasszony templom magasodik, mögötte láthatjuk a Sajnovics-kastélyt, a templom előtt pedig egy Szent Anna domborművet és Nepomuki Szent János-szobrot találunk.

Ha viszont egyenesen haladunk tovább a Hangya soron, akkor mintegy másfél kilométerre található a Tordasi-horgásztó és a Tordasi Csárda, ahol western falu, kalandpark és tájház található. A Szabadság útnál balra kell menni és az Erdőmajori útra rákanyarodva érhető el.

Ha egyiket sem választjuk, akkor a Gesztenyés soron haladjunk tovább Martonvásár felé. Ez az Etyek-Ercsi túraútvonal része, táblák is jelölik az útirányt.

Martonvásáron a vasútállomásnál lévő körfogalomnál az aluljárón átkelve a Brunszvik utcába érünk. Itt jobbra tartva az Emlékezés terére érünk, itt található az Óvoda Múzeum. Vele átellenben áll a gyönyörű Brunszvik kastély és csodálatos angolparkja. A kastélyban Beethoven-múzeum működik, a parkban több különleges növényfaj megtalálható.

A kastély megtekintése után elindulunk a Brunszvik utca folytatásán, a Dózsa György úton, majd a négyes kereszteződésnél balra fordulunk a Budai úton. Ezen az úton kerékpározunk tovább egészen Tárnokig. Az útról balra rátérünk a Fehérvári útra, amiről letérünk balra a Szigetvári utcára. Az utca végén jobbra fordulunk, és a vasúti sínekkel párhuzamos utcán folytatjuk utunkat a tárnoki vasútállomásig, ahová az utca végén lévő aluljárón át juthatunk el.

Budapesttől délre aktív térkép A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.