funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Hollóháza

Hazánk legészakibb települése, ún. irtásfalu, első lakói az erdő kiirtásával nyertek földművelésre, letelepedésre alkalmas területet.

Látnivalók

A gyár termékeit bemutató Porcelánmúzeum ápr. 1-től nov. 30-ig, hétfő kivételével naponta 9:30–16:30 látogatható (Cím: Károlyi út 11. Tel.: 47/505-400/155).

Az emeleten az üveghuta és a kőedénygyár eszközei, termékei láthatók, a földszinten az 1950-es években megindult porcelángyártás legszebb termékeiből álló válogatást tekinthetik meg a látogatók.

A gyár építkezései miatt lerombolt régi templomot pótolja az 1967-ben felszentelt, modern r. k. templom, melyet Kovács Margit, Szász Endre és Somogyi Miklós munkái díszítenek.

A templom előtti téren áll a Országos Kéktúra-emlékmű.

Története

Első írásos emléke 1270-ből származik. 1345-ben Telkibánya tartozékaként királyi birtok volt, majd a Perényi családhoz került. A XVI–XVII. sz.-ban elnéptelenedett községet a XVIII. század közepén magyar és szlovák anyanyelvű lakossággal telepítették be.

A település a nemzetközi hírnevet a porcelángyártásnak köszönheti, a gyár az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező manufaktúrája. Területén 1777-től üveghuta, majd 1831-től a Károlyi család alapította kőedény- és majolikagyár működött.

A kőedénygyártást az tette lehetővé, hogy aranykutatás közben a geológusok kaolinra (porcelánföld, a porcelángyártás legfontosabb alapanyaga) bukkantak. A gyárat a terület birtokosa, a Károlyi család mindig bérbe adta, a márkajegy minden bérlő idején változott. Főleg használati edényeket gyártottak.

A bérlők közül Istványi Ferenc 1860–1902 között működtette az üzemet. Az ő idejében már nemcsak használati tárgyak, hanem – a városi polgárság számára – dísztárgyak is készültek. Istványi a gyár termékeit majolikának nevezte. Az utókor őt tekinti a hollóházi díszműkerámia megalapítójának.

A gyár termékei részt vettek az 1900. évi párizsi világkiállításon is. Az 1900-as évek elejétől már cserépkályhacsempéket is gyártottak Hollóházán, a porcelángyártás virágkorát 1956-tól számítjuk.

A mai modern ipartelep 1966-ban kezdte meg működését. A 2003-ban elhunyt Szász Endre grafikus és festőművész itteni, több éves munkássága alatt a hagyományok mellett új porcelánművészetet honosított meg.