funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Somlyó-hegyi-kilátó, Alsóörs

Alsóörs kisebbik "hegyén", a 228 méteres Somlyó-hegyen 2015-ben adták át a felújított kilátót. A korábban itt állt háromemeletes építmény idővel életveszélyessé vált, így az alapoktól építették újjá a kilátót.

A hatszögletű, fából épült kilátóból gyönyörűen látszódik a Balaton keleti medencéje, nyugat felé a Tihanyi-félsziget és a közeli települések mint Alsóörs, Lovas, Csopak.

Somlyó-hegyi kilátó és az alsóörsi református templom
Somlyó-hegyi kilátó és az alsóörsi református templom Photo: funiQ

A kilátó felső szintje és sátorteteje jól látszódik már távolról, mintegy csábítva az ideérkezőket a meghódítására.

Gyalog a kék háromszög jelzés vezet fel a hegycsúcsra, erre legegyszerűbben a református templom felé vezető Fő utcán jutunk el. Továbbhaladunk a templom alatt Felsőörs felé, majd a település vége tábla után rátérünk a földútra.

Ugyanez a jelzés vezet fel a kilátóhoz, ha a temető felől indulunk (Vöröskő utca), itt parkolót is találunk, ha autóval jönnénk idáig.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.