funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Pálháza

A település a Hegyközi tájegységben, a sátoraljaújhelyi kistérségben található. Magyarország legkisebb városa.

Látnivalók

A XVIII. században felépítették a barokk stílusú református templomot. A római katolikus templom csak a XX. század második felében épült. A település központjában egy XVIII. századi fa harangláb áll, amely a népi építészet emléke.

Az ipartelepen található az Erdészeti, Vadászati és Természetvédelmi Gyűjtemény, ahol a környék növény és állatvilágán kívül a kisvasút „történelmével” is megismerkedhetnek.

Turisztikai Információs Pont: 3994 Pálháza, Dózsa György u. 151. 
Tel.: 20/248-7991

Története

A község első írásos említése 1389-ben történt, ekkor Zsigmond király a Perényi családnak adományozta, akik egészen a XVI. század közepéig voltak a terület földesurai. A lakosság a XVI. század első felében – a földesúrral együtt – református hitre tért.

A törökök pusztításai, majd a szabadságharcok viszontagságai miatt elnéptelenedett falut az új birtokos Károlyi család a XVIII. század közepén református magyarokkal népesítette be.

Pálháza ipari fejlődése a XIX. század végén lendült fel. Ekkor (1888) építtette az eleinte lóvontatással működő keskeny nyomközű vasutat gr. Károlyi László, hogy erdeiből a kitermelt fát a pálházai fűrészüzembe szállíttassa. A községtől D-re fekvő bányában kitermelt perlit feldolgozására őrlőüzem létesült. (A perlit vulkáni eredetű, magas víztartalmú, üveges szerkezetű kőzet, az építőiparban használják pl. szigetelésre.) Mindkét üzem ma is működik.