funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Fertő tó aktív térkép kerékpártúrái

Download track as GPX file for your GPS device.

Ide kattintva megrendelheted a Fertő tó aktív térképet (cartographia.hu)

Fertő tó aktív térkép

TIPP: A térkép műanyag borítású. Tervezd meg és jelöld alkoholos filctollal a saját útvonaladat, és ha már nem kell, le is moshatod a térképről.

Túraajánlatok

1.

Tókerülő nagy kör (115 km, nehéz) A klasszikus tókerülő kört az edzettebb kerékpárosok egy nap alatt is képesek teljesíteni, de érdemes több naposra tervezni, és időt hagyni a látnivalók és a természet felfedezésére.

2.

Magyar kör (63 km, közepes) A Fertő magyarországi szakaszát körbejáró, közepes nehézségű túra az összes hazai Fertő tavi települést felfűzi. A kör egy része az osztrák szakaszon halad, ahol a borairól híres Mörbischből (Fertőmeggyes) hajózhatunk át Illmitzbe (Illmic).

3.

Osztrák kör (81 km, nehéz) A jól kiépített, sűrűn kitáblázott körút nagy része szilárd burkolatú úton halad, népszerű kerékpáros útvonal a családok körében is. Ajánlott útvonalunkat Fertőrákosról indítjuk Rust (Ruszt) felé, ezért figyeljünk oda, hogy a visszaúton elérjük az utolsó kompot Illmiztből.

4.

Fertőrákos - Ruszt kör (23 km, könnyű) A könnyű túra során a felső, szőlődomb menti úton jutunk el a műemléki kisvárosba, Rusztba, majd a tóparti úton jutunk vissza indulópontunkra. A túra közben érdemes egy kitérőt tenni a mörbischi strandra, miközben megcsodálhatjuk a világ egyik legnagyobb vízi színpadát is.

5.

Cseresznyevirágzás túra (44 km, közepes) A Lajta-hegység lábánál található körben viszonylag nagy szintkülönbségre számíthatunk, de kárpótol minket a gyönyörű kilátás a Fertőre. Tavasszal az ezernyi virágzó cseresznyefa, nyáron a fák piros gyümölcse, valamint a szőlők, borospincék és gyümölcsösök határozzák meg a táj jellegét.

6.

Kultúrkör (27 km, könnyű) Frauenkirchen (Boldogasszony) a Fertőzug kulturális központja és jelentős zarándokhely is. Fontos látnivalója az impozáns, barokk Boldogasszony-bazilika. Gols (Gálos) híres a borkultúráról, Mönchhof (Barátudvar) a szabadtéri falumúzeumról, Halbturn (Féltorony) pedig a XVIII. századi kastélyról.

7.

A Fertőzug szikes tavai között (51 km, közepes) Podersdorf (Pátfalu) a Fertő tó legnépszerűbb üdülőhelye, és egyben a szörfösök, vitorlázók és kite-osok paradicsoma. A túra az osztrák nemzeti park területén halad - ahol közel félszáz tavacska terül el -, és érinti a fokozottan védett Lange Lackét és a turisztikailag jól kiépített Zicksee-t is.

8.

Hanság kör (33 km, könnyű) A túra a lápvidéken kalauzol minket körbe ahol akár a fokozottan védett túzokkal is találkozhatunk. A Hanság-főcsatorna mentén, az osztrák-magyar határon tekerve érintjük a ma már történelmi emlékhely mosontarcsai (andaui) hidat is, amelyen 1956-ban több tízezer magyar menekült át a határon.

9.

Nemzeti park kör (28 km, könnyű) A csodálatos fertődi Esterházy-kastély elől indul a túra. A körtúra a Fertő-Hanság Nemzeti Park három bemutatóhelyét is érinti, köztük a Sarród határában lévő, különleges alakú Kócsagvárat. A túra előtt vagy után, de érdemes körülnézni a fertődi kastélyban és az azt körülvevő angolparkban.

10.

Vasfüggöny kör (42 km, közepes) A soproni belvárosból induló túra egy részen követi az egykori Vasfüggöny vonalát. Az osztrák-magyar határ mentén láthatjuk az 1989-es Páneurópai Piknik emlékhelyét. A túra - bár nem túl hosszú, de - közepes erősségű, mivel dimbes-dombos tájon át vezet.

Hasonló kiadványok